за нас    |    мисия      |    здравни новини       |      за контакти      | форум    
ФОНДАЦИЯ ЕВРОПЕЯ
Всички права запазени
2007-2009 All rights reserved
   * Алианц България
    * Алфа банк
    * Банка ДСК
    * БНБ Българска народна банка
    * Българо-американска кредитна банка
    * Европейска Банка за Възстановяване и Развитие
    * Емпорики банк
    * Запад - Изток Банка
    * Инвестбанк
    * ИНГ Банк България
    * Интернешънъл асет банк
    * Корпоративна търговска банка
    * Насърчителна Банка
    * Обединена българска банка (ОББ)
    * Общинска банка
    * Пиреос банк
    * Прокредит банк /Pro Credit Bank/
    * Първа инвестиционна банка (ПИБ)
    * Райфайзенбанк (България)
    * СИБанк
    * Сосиете Женерал Експресбанк
    * Тексимбанк
    * Токуда банк АД
    * Търговска Банка Д АД
    * Централна Кооперативна Банка (ЦКБ)
    * Юнионбанк
    * Юробанк И Еф Джи Postbank

       
Банките в България
EVROPEA

Пари. Синдромът на внезапното забогатяване

Какви са бляновете, свързани с пари при повечето от нас?
За много от нас да спечелят от лотарията е страхотен шанс да се превърнат  за една нощ в милионери. Това е нещо, което може да реши всички проблеми в живота, вместо да разчитат на банки и кредите.Банката и взетия кредит, ни поставят още една примка на шията и ни карат да си мислим - ех, сега да ударя джакпота. Но дали е така?
Трудно е за вярване, но е факт, хората, които забогатяват бързо или пък сбъдват така наречената американска мечта и се превръщат в милионери само за един ден, имат проблеми и то много съществени. Защо те не се чувстват щастливи, какво пречи на един човек, които има много пари, да бъде щастлив, защо тези хора са нещастни? Не са ли парите всичко онова, което решава всякакъв вид проблеми? Синдромът на внезапно забогателия дава отговор на тези въпроси.

Какви са симптомите на Синдрома на внезапното забогатяване, известен на английски като Sudden Wealth Syndrome?
 
Хората страдащи от този синдром могат да изпитват  усещания изредени по-долу.
1.Силни пристъпи на страх или панически кризи.
2 .Постоянни диалози наум, свързани с пари, натрапливи мисли, оценки и виждания. Постоянни "бягащи" мисли.
3.Тревогата и несигурността могат да приемат изключително големи размери, близки до обсесията и маниакалното поведение. Всекидневието на една такава личност може силно да се влоши. Може да отсъства каквато и да е позитивност в живота й.
4.Проблеми със съня - безсъние или рано събуждане. Раздразнително поведение
5..Прекомерната вина възпрепятства вземането на решения и подкопава удоволствието. Неосъзнатата вина саботира поведение, по този начин наказват себе си за това, което те имат, а другите не. Това поведение е известно още като "Клинтън синдром". При него има твърде голяма разлика между това, което си бил като малък и онова, което имаш като възрастен. Човешката психика се мъчи да намали или реши това огромно несъответствие. Едно е решението за хората, които могат да  застопорят себе си, така че  настоящето да бъде малко по-близко до миналото. Обществото адмирира онова поведение, което прави личността да бъде предсказуема и постоянна. Значи, ние сами можем да подкопаем благосъстояние си, ако то ни прави тревожни и депресирани. Вие си казвате - тази нова личност, с огромния успех и пари, та, това не съм аз! Подобна фраза може да накара тези хора да действат импулсивно и често разрушително.   

Чувствайки се виновен или извънредно самоуверен, сам саботираш своя просперитет като действаш импулсивно, като човек крайна инстанция или пък подкопаваш правилното инвестиране на собствените си пари.
Те не се държат като господари на своето богатство, а като негови унищожители.

Кое подкова увереността за правилното  опериране  с парите?
Объркване в идентичността
Имането на пари е повратната точка в живота ви. Именно тя дава начало за нов начин на мислене, за ново инвестиране на енергия в себе си и във вашата работа. Някои хора обаче зациклят и изпитват объркване, относно своята личност - кои са те и какво е важно за тях. Тези объркани мисли могат да доведат до тотален отказ от действие, сякаш парите са замразени и те действително нямат контрол над тях. Притежателите им не се интересуват от инвестиции, нито от тяхното умножаване, защото те не могат да свикнат с новото си амплоа.
Силни страхове за загуба на контрол
Параноидният начин на мислене, прекаленото вглеждане, че можеш да бъдеш експлоатиран и нараняван от другите, дава своя отпечатък. Тук отново липсва ясна възможност за определяне на важните стойности и затова много лесно може да се получи представа, че корабът на живота е извън контрол и всички останали стоят от страни и си мислят, как да ви измъкнат парите.
  Нараства чувството на депресия. Чувствате се празен, не можете да се наслаждавате на обикновените човешки радости. Фактът, че можеш да си позволиш обикновени удоволствия, за които други хора само мечтаят - да отидеш на някоя ваканция на екзотично място не ви прави по-щастливи. Вие не изпитвате удовлетворение или наслада. Те ви карат да се чувствате още по-откъснат от света и по някакъв начин дискриминиран от него.
Тези симптоми, възприятия или поведения,  предизвикват кризи в отношенията, в интимните връзки, както и в бизнеса. Ако тези симптоми бъдат игнорирани, довеждат до психологически задръжки и дисфория.

Как може  да се помогне на такава личност, страдаща от синдрома на внезапното забогатяване?
Подходът се състои от три ясни стъпки :
Първа стъпка : разпознаване, възвръщане на контрол и балансиране. Подобно на алкохоликът, вие трябва да минете през отхвърлянето и вашата собствена отговорност, че притежавате подобен проблем.
Втората стъпка е да успеете да разпознавате тези симптоми и начинът, по които те контролират живота ви.
Третата стъпка е намиране на оптимален баланс между пари и време. Между същност, връзки, приятелства и общност.
Да се реши проблемът означава да се дефинират уникалните нужди на  всеки от тях. За едни, те се свързват с релаксирането и здравословния начин на живот - значи те трябва да бъдат стимулирани да се насочват в тази посока. За други, приятелствата биха били от съществено значение за тях. А, за трети, филантропията може да стане смисъл на живота им и те да се насочат към различни общности или да създават сами такива организации.